Vukovar - grad prošlosti za grad budućnosti

U studenome prošle godine, uoči obljetnice pada Vukovara, 18. gimnazija je posjetila Grad heroja.  Cilj putovanja, na koje su krenule sve generacije učenika, bio je približiti nam našu, nedavnu prošlost, ali i pokazati razvitak herojskog grada poslije ratnih zbivanja. Posjetili smo Opću županijsku bolnicu Vukovar, poznatiju kao Vukovarsku bolnicu koja je primila više od 4000 ranjenika te povijesne 1991. godine.

Bolnica u podrumu

Bolnica je prepoznatljiva po Spomen križu, a njezina unutrašnjost nam pokazuje kako je i sama bolnica stradala. Danas moderna i obnovljena bolnica zadržala je sjećanje na ratna zbivanja u podrumskim prostorijama, gdje su na vrlo malom prostoru bili smješteni mnogobrojni vukovarski ranjenici. Skučen podrumski prostor s mnoštvom kreveta, improvizirana operacijska sala te velika rupa od bombe koja je probila sve katove bolnice i zaustavila se na podrumskom stropu, potresno je svjedočanstvo požrtvovnosti liječničkog osoblja.

Spirala zla

O ratnim strahotama još uvijek progovara i Spomen dom na Ovčari, mjestu jednog od najvećih pokolja u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Spomen dom koji je otvoren 2006. godine bio je jedan od hangara u tadašnjem sklopu farme, kamo su ranjenici iz Vukovarske bolnice odvedeni prije nego što će biti mučeni i ubijeni. Hangar, koji je pretvoren u memorijalni centar, u središtu prostorije ima spiralu koja simbolizira zatvoreni krug zla, a u pod su ugrađene čahure koje simboliziraju zločin. Na zidovima hangara putuju slike svih ubijenih, a ispod se nalaze njihovi osobni predmeti. Učenici su odali počast žrtvama i na samom mjestu pokolja, nedaleko od Memorijalnog centra kao i na Vukovarskom groblju.

Moderan muzej za drevnu kulturu

Muzej vučedolske kulture bio je posljednje odredište putovanja. Ne tako davno otvoren, ovaj vrlo moderan muzej nam daje uvid u razvoj vučedolske kulture, jedne od najstarijih europskih kultura. Učenici su se upoznali s odjećom drevnih stanovnika ovog područja, načinom poljoprivrede, izradom keramike i bakrenog oruđa i oružja, izgledom naselja i domova te religijom i prvim kalendar. Interaktivni sadržaji na atraktivan način povezuju posjetitelje s ljudima tog vremena i njihovim načinom života.

Jedan od vukovarskih simbola je i vodotoranj. Pokrenuta je velika humanitarna akcija kojom se žele prikupiti sredstva za njegovu obnovu pa su i profesori dali svoj prilog, kao i Vijeće učenika od novaca prikupljenih na Božićnom sajmu.

Grad je sam po sebi puno više od onoga kako ga mnogi često vide – kao simbol ratnih stradanja. Iako ponosno čuva svoju prošlost, grad i njegovi stanovnici okreću se budućnosti.  

  Karla Neubauer

© XVIII. GIMNAZIJA 2021.