© 2018 by 18. GIMNAZIJA

Pročitajte dojmove španjolskih profesora koje smo nedavno ugostili te pogledajte koliko njihovi učenici (ne)znaju o Hrvatskoj!

 

KOČAR - fantom u Osamnaesetoj

O nogometnoj karijeri u zagrebačkom Dinamu, o samostalnom životu u Zagrebu i usklađivanju školskih i sportskih obveza progovorio je s našom novinarkom Karlom simpatični, pristojni i perspektivni nogometaš. Saznajte više o njemu u nastavku...

Iz Mesićeve 35 u Vlašku 87

Je li obećanje ludom radovanje ili ćemo napokon doživjeti godinama najavljivano i obećavano preseljenje iz Mesićeve u Vlašku?

Srebrenica - 8372

Kako bi se mladi osvijestili o zločinu koji se dogodio u Srebrenici, već se trinaestu godinu zaredom organizira posjet Memorijalnom centru u Potočarima te mjestu Srebrenica. Ove godine obilježavanju obljetnice pridružili su se i naši učenici. 

 

SAZNALI SMO SVE O MUŠKARCIMA!

Imali smo ekskluzivnu priliku pogledati pretpremijeru predstave Sve o muškarcima u Centru za kulturu Maksimir! Predstava je nastala kao plod suradnje bračnog para Gavran, autora teksta Mire Gavrana i redateljice predstave Mladene Gavran.

Priču o muškom prijateljstvu, obiteljskim odnosima i homoseksualnim vezama u sat i 22 minute donose nam tri izvrsna glumca.

Svakako preporučujemo da predstavu pogledate, a prije gledanja pročitajte što je o predstavi zabilježila naša Lara te što su u razgovoru s našim učenicima otkrili svi koji su bili uključeni u nastajanje ove zanimljive, duhovite i dirljive predstave!

Pročitajte na hrvatskom i španjolskom jeziku dojmove španjolskih profesora koji su nas posjetili u sklopu projekta ''Water as the source of natural and cultural heritage'' te pogledajte koliko zapravo naši španjolski vršnjaci znaju o Hrvatskoj!

“¡Illo, aprende andaluz con nosotros! ”

“Cuánto se sabe sobre Croacia en Córdoba, España?”

Napokon smo ga dočekali! Počinje nam DON!

Pet dana, 19 radionica, svi učenici i profesori XVIII. gimnazije, brojni vanjski suradnici, rad na terenu i jedna zajednička tema: MORE!

Kako izgleda kada se more učenika razlije po školi, muzejima, televiziji, institutima pratite na Kreativnome kaosu!

I dođite pogledati završnu prezentaciju projekta, 30. travnja 2019. O točnom vremenu ćemo vas svakako obavijestiti.

Pipi Duga Čarapa, Ježurka Ježić i mali princ na Markovu trgu

Hoće li zaista nove generacije ostati zakinute kurikulskom reformom kojom su neka lektirna djela maknuta s popisa? Može li se uopće nešto napraviti? Zanimljiv nam je pokušaj kazališnoga redatelja Lovre Krsnika. Saznajte kako pomaže omiljenim likovima iz lektirnih djela.

Sutra (ni)je novi dan - predstava o životnoj neizvjesnosti, problemima, izazovima i odlukama

U što ste u životu u potpunosti sigurni? Znate li što vam donosi sutra? Nove probleme, nova poznanstava, priliku da nešto napravite drugačije?

Kako se nositi sa životnim izazovima u sat i pedeset minuta saznajte u izvrsnoj predstavi Sutra (ni)je novi dan ili u nekoliko minuta čitajući osvrt naše Nele Drach.

Promjene u ispitnim katalozima za državnu maturu

Državnom maturom gimnazijalci završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje te upisuju željene fakultete, uz polaganje prijemnih ispita koje neki fakulteti provode.

Učenici na državnoj maturi polažu obavezne predmete (Hrvatski jezik, Matematika i strani jezik) te izborne predmete (ovisno o zahtjevima fakulteta).

Izdvojili smo za naše maturante promjene u ovogodišnjim ispitnim katalozima.

Za vas smo pripremili mali jezični izazov. U nastavku naučite nešto poljskog jezika te provjerite biste li upali u ove jezične zamke!

Kako misliš mene nema?! - predstava koja godinama oduševljava i gledatelje i kritičare

Dva glumca, četiri stolice i dvadesetak različitih likova koji se izmjenjuju na sceni daju dva sata vrhunske zabave i smijeha, ali i ganuća zbog teških ljudskih sudbina. O jednom od najboljih ostvarenja Teatra Exit, u režiji Ivice Boban, piše naša Lara Banjavčić.

Razgovarali smo s makedonskom spisateljicom Anom Bunteskom kako bismo dokučili tajnu njezina pozitivnog pogleda na život. U nastavku odaberite hrvatsku ili makedonsku verziju intervjua i naučite kad i kako se nasmijati životu!

Osamnaesta gimnazija i profesorica Dvoršćak dobile su zahvalnicu za izniman doprinos razvoju istraživačke i nastavne djelatnosti od Odsjeka za fonetiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu! Povod je to bio razgovoru s profesoricom Dvoršćak koja njeguje umijeće govorenja u našoj školi. O samoj nastavi retorike, njezinim blagodatima za učenike i društvo te o Tribini 18 saznajte u razgovoru naše novinarke Gabriele Antunović s profesoricom Dvoršćak.

Pitali smo učenike prvih razreda zašto su upisali upravo XVIII. gimnaziju te kakvi su im prvotni dojmovi. Saznajte više u nastavku!
Lektirno djelo Dobri duh Zagreba bio je poticaj za susret s književnikom Pavlom Pavličićem. Učenici prvih razreda naše škole imali su priliku pitati autora sve što ih je zanimalo. O pisanju na vešmašini, o kriminalističkim romanima i lektirama u srednjoškolskim programima te o mnogim drugim temama pročitajte u nastavku!

Osamnaesta gimnazija dijeli prostorije s Osnovnom školom Ivana Gorana Kovačića. No to bi se uskoro trebalo promijeniti. Pitali smo ravnateljicu naše škole, profesoricu Irenu Vajdovčić, smijemo li se veseliti i nadati skorom preseljenju. Otkrijte i vi!

Knjižničar Vedran Peruničić govori o budućnosti knjižnica i knjiga u suvremenom dobu razvijene tehnologije. Koja mu je knjiga najdraža te zašto voli voziti bicikl otkrio je našim novinarima, Anamariji i Petru.
Poznati hrvatski književnik te profesor naše škole na redovnoj nastavi nema puno mjesta za improvizaciju. No, vodi fakultativnu nastavu kreativnog pisanja. Što je to te zašto biste se trebali priključiti otkrijte u nastavku!
Vedran Peruničić i Marija Jurić Zagorka najnovije su teme Kreativnog kaosa. Tko su oni te koliko znate o književnoj povijesti našega grada, ali i događanjima u 18. gimnaziji, saznat ćete u nastavku.
U svijetu u kojem je prilično lako doći do informacija, čini se da ipak ostajemo neinformirani. Koliko su mladi zapravo svjesni posljedica svojih djela? Uzorna učenica nalazi se pred odlukom njezina života jer dvije su crte obojane plavo. Što učiniti?

Kako prirodne znanost mogu pomoći u očuvanju okoliša saznali su eksperimetirajući na Institutu Ruđera Boškovića naši učenici.
Izoliranost od društva, depresija, alkoholizam, neispavanost, ali i borba i vedrina obilježavaju živote beskućnika. Na tribini nam je o tome govorio ulični fajter, Mile Mrvalj.
Nakon dvije godine rada i putovanja, posljednja mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta naše je učenike i profesore odvela u Rigu. Osvrt na putovanje pročitajte u nastavku!
Dugogodišnja profesorica naše gimnazije osobito angažirana u dvojezičnom programu ove je godine otišla u zasluženu mirovinu. Zašto je važno učiti jezike i povijest te koja je velika tajna svih profesora otkrila je našim novinarkama. Saznajte i vi!
Povodom odlaska u mirovinu, razgovarali smo s dragim nam knjižničarem o njegovu radu u Osamnaestoj gimnaziji te saznali kamo odlazi novac od zakasnina. Iznenadit ćete se!
​Mogu li se ljudi u potpunosti promijeniti kroz eksperiment Irene Tot otkriva nam Korana Serdarević, spisateljica i profesorica, u razgovoru s učenicima Nadbiskupske klasične gimnazije.

Pogledajte koje su fotografije odabrane kao najbolje na DON-u 2018.
Novinarska je grupa raspisala natječaj za najbolju fotografiju ovogodišnjeg DON-a! Natjecateljske fotografije možete vidjeti u galeriji.
Uvjerite se da je DON 2018. bio pravi pogodak uz izvješća naših novinara!
Od rujna, u 18. gimnaziji održava se dopunska nastava iz matematike za prve razrede.
Pogledajte kako je izgledao posjet drugih razreda naše gimnazije susjednim zemljama - Italiji i Sloveniji!
Ovogodišnje izdanje Festivala svjetske književnosti ujedinilo je Zagreb i Split, ali i ljubitelje njemačke književnosti. Pogledajte kako je to izgledalo...
ZagrebDox - međunarodni festival dokumentarnog filma ponovo kreće 26. veljače 2017. Festival...
Prije sedam godina Hrvatska je uvela maturu u poznatom modelu ''papir-olovka'', a sada se razmišlja o uvođenju e-mature. Prosječni...
U studenome prošle godine, uoči obljetnice pada Vukovara, 18. gimnazija je posjetila Grad heroj.  Cilj putovanja...
Prije sedam godina Hrvatska je uvela maturu u poznatom modelu ''papir-olovka'', a sada se razmišlja o uvođenju e-mature. Prosječni...
Please reload

O NAŠIM NOVINARIMA

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now