Pročitajte dojmove španjolskih profesora koje smo nedavno ugostili te pogledajte koliko njihovi učenici (ne)znaju o Hrvatskoj!

 

O radu Humanitarne grupe 18. gimnazije razgovarali smo s profesoricom Bančić, jednom od voditeljica.

Potaknula me prilika da svojim radom i djelovanjem nekome pomognem.

Piše: Matija Gradac

Prelazimo na nastavu na daljinu! 
Donosimo dojmove učenika na provedbu epidemioloških mjera u razredu, kome smeta maska, kome pleksiglas, što misle o nastavi u blokovima te  za čime žude.

Pišu: Anika Gazić i Matija Gradac

School Supplies

Vraćamo se Loomenu u nastavi na daljinu. Pogledajte koje smo prednosti i nedostatke u radu sustava uočili kako bismo svi mogli učiti iz svojih pogrešaka.

Piše: Lorena Kovačić

,,Kada bih mogla stvoriti svoj savršeni svijet, što bih stvorila?'', pitanje je koje me, pogotovo u posljednje vrijeme, takoreći proganja. Sada više nego ikada svi mi želimo pobjeći na neko ugodnije i ljepše mjesto... 

Piše i ilustrira: Helena Šola

Moj utopijski svijet.png

Profesorica njemačkoga jezika Renata Horvat-Dronske nedavno je ponovno postala dio zbornice XVIII. gimnazije. O radu pod maskama, Školi za život i omiljenom štivu progovorila je s našim novinarkama.

Razgovarale: Nea Kos, Anika Gazić

Renata Horvat Dronske.jpeg

Koji su razlozi zbog kojih se učenici odlučuju za Etiku i Vjeronauk otkrili smo u razgovoru s ovogodišnjim prvašima. Saznajte i vi!

Pišu: Tea Fadljević, Anika Gazić i Nea Kos

Etika ili Vjeronauk - Laura Punda.jpeg

Retrospekcija - pregled rada novinarske skupine

Add some more info about this item...

Vrijeme korone kolektivno nas je natjeralo da se zaustavimo i dobro razmislimo o svemu: posložimo prioritete, prisjetimo se osoba i stvari koje su nam važne. Kako je krizno stanje potrajalo duže od predviđenog, stigli smo se i odmoriti, ali i pripremiti pregled rada novinarske skupine u posljednje dvije godine postojana novinarskog portala Osamnaeste gimnazije.

Nadamo se da ćete se uz naš pregled i vi prisjetiti lijepih uspomena iz Osamnaeste!

Zdrav život s profesoricom Bratanić

Add some more info about this item...

Je li napokon došlo vrijeme da se pozabavimo sami sobom? Možemo li iskoristiti situaciju s koronavirusom da počnemo brinuti o svome zdravlju? Ili da barem osvijestimo koliko ga uzimamo zdravo za gotovo? Razgovarali smo o zdravom načinu života s profesoricom Bratanić.

Iz Gradskoga ureda za obrazovanje o preseljenju u Vlašku 87

Add some more info about this item...

Prva, druga, treća faza i tamo smo! Kada? E, to je pitanje!

Nakon potresa

Add some more info about this item...

Kakav je rezultat nalaza školske zgrade nakon brze provjere nadležnih institucija saznajte u nastavku...

Anketa - medijski svijet iz srednjoškolske perspektive

Add some more info about this item...

Početkom ožujka istražili smo odnos mladih prema medijima i medijskim sadržajima. Rezultate ankete donosimo kroz grafičke prikaze koje je napravila Lorena! 

Klimatske promjene - Thunderbolt and lightning very very frightning me

Add some more info about this item...

Još jedna u nizu zanimljivih i poučnih tribina u organizaciji knjižnice XVIII. gimnazije u prostore u Mesićevoj 35 dovela je Dunju Mazzocco Drvar. Poznata meteorologinja s našim je učenicima razgovarala o klimatskim promjenama i o dalekosežnim posljedicama ljudske nebrige za okoliš.

Add some more info about this item...

O nogometnoj karijeri u zagrebačkom Dinamu, o samostalnom životu u Zagrebu i usklađivanju školskih i sportskih obveza progovorio je s našom novinarkom Karlom i kolegom iz razreda Donatom simpatični, pristojni i perspektivni nogometaš. Saznajte više u nastavku - na njemačkom ili hrvatskom jeziku!

Iz Mesićeve 35 u Vlašku 87

Add some more info about this item...

Je li obećanje ludom radovanje ili ćemo napokon doživjeti godinama najavljivano i obećavano preseljenje iz Mesićeve u Vlašku?

Srebrenica - 8372

Add some more info about this item...

Kako bi se mladi osvijestili o zločinu koji se dogodio u Srebrenici, već se trinaestu godinu zaredom organizira posjet Memorijalnom centru u Potočarima te mjestu Srebrenica. Ove godine obilježavanju obljetnice pridružili su se i naši učenici. 

 

SAZNALI SMO SVE O MUŠKARCIMA!

Add some more info about this item...

Imali smo ekskluzivnu priliku pogledati pretpremijeru predstave Sve o muškarcima u Centru za kulturu Maksimir! Predstava je nastala kao plod suradnje bračnog para Gavran, autora teksta Mire Gavrana i redateljice predstave Mladene Gavran.

Priču o muškom prijateljstvu, obiteljskim odnosima i homoseksualnim vezama u sat i 22 minute donose nam tri izvrsna glumca.

Svakako preporučujemo da predstavu pogledate, a prije gledanja pročitajte što je o predstavi zabilježila naša Lara te što su u razgovoru s našim učenicima otkrili svi koji su bili uključeni u nastajanje ove zanimljive, duhovite i dirljive predstave!

Add some more info about this item...

Pročitajte na hrvatskom i španjolskom jeziku dojmove španjolskih profesora koji su nas posjetili u sklopu projekta ''Water as the source of natural and cultural heritage'' te pogledajte koliko zapravo naši španjolski vršnjaci znaju o Hrvatskoj!

“¡Illo, aprende andaluz con nosotros! ”

“Cuánto se sabe sobre Croacia en Córdoba, España?”

Napokon smo ga dočekali! Počinje nam DON!

Add some more info about this item...

Pet dana, 19 radionica, svi učenici i profesori XVIII. gimnazije, brojni vanjski suradnici, rad na terenu i jedna zajednička tema: MORE!

Kako izgleda kada se more učenika razlije po školi, muzejima, televiziji, institutima pratite na Kreativnome kaosu!

I dođite pogledati završnu prezentaciju projekta, 30. travnja 2019. O točnom vremenu ćemo vas svakako obavijestiti.

Pipi Duga Čarapa, Ježurka Ježić i mali princ na Markovu trgu

Add some more info about this item...

Hoće li zaista nove generacije ostati zakinute kurikulskom reformom kojom su neka lektirna djela maknuta s popisa? Može li se uopće nešto napraviti? Zanimljiv nam je pokušaj kazališnoga redatelja Lovre Krsnika. Saznajte kako pomaže omiljenim likovima iz lektirnih djela.

Sutra (ni)je novi dan - predstava o životnoj neizvjesnosti, problemima, izazovima i odlukama

Add some more info about this item...

U što ste u životu u potpunosti sigurni? Znate li što vam donosi sutra? Nove probleme, nova poznanstava, priliku da nešto napravite drugačije?

Kako se nositi sa životnim izazovima u sat i pedeset minuta saznajte u izvrsnoj predstavi Sutra (ni)je novi dan ili u nekoliko minuta čitajući osvrt naše Nele Drach.

Promjene u ispitnim katalozima za državnu maturu

Add some more info about this item...

Državnom maturom gimnazijalci završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje te upisuju željene fakultete, uz polaganje prijemnih ispita koje neki fakulteti provode.

Učenici na državnoj maturi polažu obavezne predmete (Hrvatski jezik, Matematika i strani jezik) te izborne predmete (ovisno o zahtjevima fakulteta).

Izdvojili smo za naše maturante promjene u ovogodišnjim ispitnim katalozima.

Add some more info about this item...

Za vas smo pripremili mali jezični izazov. U nastavku naučite nešto poljskog jezika te provjerite biste li upali u ove jezične zamke!

Kako misliš mene nema?! - predstava koja godinama oduševljava i gledatelje i kritičare

Add some more info about this item...

Dva glumca, četiri stolice i dvadesetak različitih likova koji se izmjenjuju na sceni daju dva sata vrhunske zabave i smijeha, ali i ganuća zbog teških ljudskih sudbina. O jednom od najboljih ostvarenja Teatra Exit, u režiji Ivice Boban, piše naša Lara Banjavčić.

Add some more info about this item...

Razgovarali smo s makedonskom spisateljicom Anom Bunteskom kako bismo dokučili tajnu njezina pozitivnog pogleda na život. U nastavku odaberite hrvatsku ili makedonsku verziju intervjua i naučite kad i kako se nasmijati životu!

Add some more info about this item...

Osamnaesta gimnazija i profesorica Dvoršćak dobile su zahvalnicu za izniman doprinos razvoju istraživačke i nastavne djelatnosti od Odsjeka za fonetiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu! Povod je to bio razgovoru s profesoricom Dvoršćak koja njeguje umijeće govorenja u našoj školi. O samoj nastavi retorike, njezinim blagodatima za učenike i društvo te o Tribini 18 saznajte u razgovoru naše novinarke Gabriele Antunović s profesoricom Dvoršćak.

Add some more info about this item...

Lektirno djelo Dobri duh Zagreba bio je poticaj za susret s književnikom Pavlom Pavličićem. Učenici prvih razreda naše škole imali su priliku pitati autora sve što ih je zanimalo. O pisanju na vešmašini, o kriminalističkim romanima i lektirama u srednjoškolskim programima te o mnogim drugim temama pročitajte u nastavku!

Add some more info about this item...

Osamnaesta gimnazija dijeli prostorije s Osnovnom školom Ivana Gorana Kovačića. No to bi se uskoro trebalo promijeniti. Pitali smo ravnateljicu naše škole, profesoricu Irenu Vajdovčić, smijemo li se veseliti i nadati skorom preseljenju. Otkrijte i vi!

Add some more info about this item...

Poznati hrvatski književnik te profesor naše škole na redovnoj nastavi nema puno mjesta za improvizaciju. No, vodi fakultativnu nastavu kreativnog pisanja. Što je to te zašto biste se trebali priključiti otkrijte u nastavku!

Add some more info about this item...

Pitali smo učenike prvih razreda zašto su upisali upravo XVIII. gimnaziju te kakvi su im prvotni dojmovi. Saznajte više u nastavku!

Add some more info about this item...

Vedran Peruničić i Marija Jurić Zagorka najnovije su teme Kreativnog kaosa. Tko su oni te koliko znate o književnoj povijesti našega grada, ali i događanjima u 18. gimnaziji, saznat ćete u nastavku.

Add some more info about this item...

Knjižničar Vedran Peruničić govori o budućnosti knjižnica i knjiga u suvremenom dobu razvijene tehnologije. Koja mu je knjiga najdraža te zašto voli voziti bicikl otkrio je našim novinarima, Anamariji i Petru.

Add some more info about this item...

U svijetu u kojem je prilično lako doći do informacija, čini se da ipak ostajemo neinformirani. Koliko su mladi zapravo svjesni posljedica svojih djela? Uzorna učenica nalazi se pred odlukom njezina života jer dvije su crte obojane plavo. Što učiniti?

Add some more info about this item...

Izoliranost od društva, depresija, alkoholizam, neispavanost, ali i borba i vedrina obilježavaju živote beskućnika. Na tribini nam je o tome govorio ulični fajter, Mile Mrvalj.

Add some more info about this item...

Dugogodišnja profesorica naše gimnazije osobito angažirana u dvojezičnom programu ove je godine otišla u zasluženu mirovinu. Zašto je važno učiti jezike i povijest te koja je velika tajna svih profesora otkrila je našim novinarkama. Saznajte i vi!

Add some more info about this item...

Povodom odlaska u mirovinu, razgovarali smo s dragim nam knjižničarem o njegovu radu u Osamnaestoj gimnaziji te saznali kamo odlazi novac od zakasnina. Iznenadit ćete se!

Add some more info about this item...

Kako prirodne znanost mogu pomoći u očuvanju okoliša saznali su eksperimetirajući na Institutu Ruđera Boškovića naši učenici.

Add some more info about this item...

​Mogu li se ljudi u potpunosti promijeniti kroz eksperiment Irene Tot otkriva nam Korana Serdarević, spisateljica i profesorica, u razgovoru s učenicima Nadbiskupske klasične gimnazije.

Add some more info about this item...

Pogledajte koje su fotografije odabrane kao najbolje na DON-u 2018.

Add some more info about this item...

Novinarska je grupa raspisala natječaj za najbolju fotografiju ovogodišnjeg DON-a! Natjecateljske fotografije možete vidjeti u galeriji.

Add some more info about this item...

Uvjerite se da je DON 2018. bio pravi pogodak uz izvješća naših novinara!

Add some more info about this item...

Od rujna, u 18. gimnaziji održava se dopunska nastava iz matematike za prve razrede.

Add some more info about this item...

Nakon dvije godine rada i putovanja, posljednja mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta naše je učenike i profesore odvela u Rigu. Osvrt na putovanje pročitajte u nastavku!

Add some more info about this item...

Pogledajte kako je izgledao posjet drugih razreda naše gimnazije susjednim zemljama - Italiji i Sloveniji!

Add some more info about this item...

Ovogodišnje izdanje Festivala svjetske književnosti ujedinilo je Zagreb i Split, ali i ljubitelje njemačke književnosti. Pogledajte kako je to izgledalo...

Add some more info about this item...

ZagrebDox - međunarodni festival dokumentarnog filma ponovo kreće 26. veljače 2017. Festival...

Add some more info about this item...

Može li se preživjeti bez pametnih telefona u prirodi otkrivaju nam izviđači Tonka i Matija, sad već bivši učenici naše škole.

Add some info about this item

Prije sedam godina Hrvatska je uvela maturu u poznatom modelu ''papir-olovka'', a sada se razmišlja o uvođenju e-mature. Prosječni...

Add some more info about this item...

U studenome prošle godine, uoči obljetnice pada Vukovara, 18. gimnazija je posjetila Grad heroj.  Cilj putovanja...

Add some more info about this item...

Prije sedam godina Hrvatska je uvela maturu u poznatom modelu ''papir-olovka'', a sada se razmišlja o uvođenju e-mature. Prosječni...
Please reload

KAKO JE SVE POČELO?

O NAŠIM NOVINARIMA

© XVIII. GIMNAZIJA 2021.