© 2018 by 18. GIMNAZIJA

DANI OTVORENE NASTAVE

Projektna nastava s dugogodišnjom tradicijom u XVIII. gimnaziji

Zajednička tema More, 19 radionica, pet dana, učenici različitih generacija povezani zajedničkim interesima u istu radionicu, gosti predavači, istraživački i kreativni rad, posjet različitim muzejima, odsjecima, ustanovama...  sve to i mnogo više sadrži naš DON. Zavirite u kratak prikaz svake od 19 radionica koji je napravljen prema opisu radionica članica Organizacijskog odbora DON-a.

1. MEER DER MÖGLICHKEITEN

voditeljice: Nada Bratanić i Reana Nevečerel

Saznajte koje su vještine trenutno najtraženije na tržištu rada. Posjetite s nama Graz te istražite i usporedite prednosti odabira studija u Austriji, SR Njemačkoj i Hrvatskoj. Otkrijte kako izgleda studentski život kod nas, a kako u Austriji. Pripremite se s nama za (svoju) budućnost.

2. KRIVO JE MORE...

voditelji: Ana Dorešić, Iva Knjir i Goran Vidošević

Od Kolumbovih istraživača do suvremenih putnika i narkobosova. Sudjelujte u interaktivnom predavanju i radionici izvan škole. Istražite s nama morske putove između Europe i Novoga svijeta i otkrijte sve pozitivne, ali i negativne posljedice velikih geografskih otkrića.

11. BESA

voditelji: Zoran Ferić i Hermenegildo Gall

Otkrijte rutu i pustolovine legendarnoga broda Besa zapisane u djelu Brodski dnevnik književnika Jože Horvata. Zadnji preživjeli član brodske posade otkrit će nam s kojim se izazovima susretao i što je sve preživio na povijesnom putovanju oko svijeta. Možda vas inspirira pa i vi organizirate takvo putovanje!

12. ZAGREBAČKO MORE

 

voditelji: Leon Parabić, Renata Sudar i Igor Zovko

Prošećite kroz Višeosjetilni park i iskusite izazove s kojima se susreću osobe s invaliditetom. Istražite značaj Plave zastave i bioraznolikost jarunskih jezera. Podsjetite se povijesnih uspjeha na Aleji Velikana hrvatskoga sporta. Saznajte što je litopunktura. Pronađite zagrebački Labirint i Solarni plexus Europe. Pridružite nam se u rekreaciji i uživanju u brojnim aktivnostima koje nudi Zagrebačko More.

3. MORE KOMUNIKACIJE

 

voditeljice: Ana Boban Lipić i Marijeta Parabić

13. FILMSKA SEKCIJA “MORE”

 

voditelj: Vedran Peruničić

Dobri međuljudski odnosi nisu rezultat slučaja. Pridružite nam se i uvježbajte primjenu elemenata uspješne komunikacije te kroz praktične situacije saznajte koji su najučinkovitiji oblici komunikacije. Interaktivno predavanje i radionice odvijaju se izvan škole.

Volite snimati svoje i doživljaje svojih kolega iz škole? Imate iskustva u digitalnoj obradi videozapisa ili veliku želju naučiti? Usavršite svoje vještine i snimite kratki dokumentarni film o doživljajima svojih kolega tijekom Dana otvorene nastave. Zabavite se i naučite osnove rada u Adobe premier aplikaciji.

4. MALI ISTRAŽIVAČI

 

voditeljice: Olga Banči i Željka Škudar Merle

14. PANONSKA MORNARICA

voditelji: studenti Maria Brckan i Marko Percela i S. Kapov, mentorica

Istražite bogatstvo života Jadranskog mora. Posjetite s nama Aquarium Pula i razgledajte stotine vrsta koje nastanjuju Jadransko more. U laboratoriju IRB Centra za istraživanje mora u Rovinju imat ćete priliku mikroskopirati i detaljno proučiti morske organizme. Pridružite nam se u promociji očuvanja morskoga života.

Kit u Podsusedu? Slavonija na obalama oceana? Morski fosili na Medvednici? Otkrijete s nama odgovor na te zagonetke i još mnoge druge te posjetite bogatu zbirku Geološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu i otkrijte sudbinu Tethys oceana i živog svijeta ispod njegove površine.

5. MORE LJUBAVI

voditeljica: Monika Harjač

15. MORA DRUGIH SVJETOVA

 

voditeljice: Suzana Agović i Neva Killmann

Briga i zaštita socijalno ugroženih pojedinaca jedan je od temelja modernoga društva. U suradnji s Dječjim domom Zagreb (Nazorova 49) upoznat ćemo načine socijalne zaštite i skrbi za djecu izdvojenu iz obitelji. Saznajte kako možete pomoći i aktivno sudjelovati u promicanju odgovornoga odnosa prema najranjivijim članovima svoje zajednice.

Život na našem planetu razvio se iz mora. Otkrijte čudesne planete i mjesece Sunčeva sustava  i njihove oceane. Pridružite nam se i istražite uvjete i mogućnosti pronalaska života u svemiru.

6. BROD U BOCI

 

voditelj: Daniel Letica

Posjetite s nama najveći grad Dalmacije. Upoznajte tradiciju splitske brodogradnje čiji moderni razvoj pratimo još od 1922. godine. Na Institutu za oceanografiju i ribarstvo istražite što sve obuhvaća rad prve nacionalne znanstveno-istraživačke institucije za istraživanje mora.

16. NOVINARSKA RADIONICA - U MORU INFORMACIJA

 

voditeljica: Karla Škrlec, učenica; mentorice: J. Glavaš i V. Trkanjec

Upoznajte s nama različite vrste novinarskih tekstova te osnovne načine njihova oblikovanja. Saznajte na terenu što sve uključuje radni dan novinara zaposlenog u tisku i na televiziji. Otkrijte životni put prve hrvatske profesionalne novinarke, Marije Jurić Zagorke. Pridružite nam se i držite DON na oku i u peru!

7. MORE SOLI

 

voditeljice: Helena Peter Jelenčić i Dubravka Poček Rihtarić

Zavirite u more očima kemičara i pripremite se za državnu maturu. Pridružite se radu laboratorija na Institutu “Ruđer Bošković” i uz stručno vodstvo doc. dr. sc. Tomislava Portade, otkrijte kako možete odrediti i izdvojiti soli koje skriva more.

17. ATLANTIDA

voditeljice: Lara Perković i Elena Tomić, učenice; mentorica: M. Marušić

Zaplovite s nama kroz Platonove tekstove, istražite moderne teorije i saznajte sve što ste ikada hjteli saznati o legendarnoj Atlantidi. Možemo li pronaći hrvatsku Atlantidu?

8. OD MORA DO STOLA

 

voditeljice: Marianna Brekalo, Ljerka Planinić i Željka Špoljar

Upoznajte osnovu biološke raznolikosti mora i njezinog značaja za naš život posjetom Prirodoslovnom muzeju. Opustite se uz izradu morskih organizama origami tehnikom. Otkrijte gurmana u sebi i iskušajte se u sastavljanju vlastitih mediteranskih recepata i jelovnika. Pridružite nam se i uživajte u blagodatima mora na hrvatskom i njemačkom jeziku.

9. ENEJINE MORSKE PUSTOLOVINE

 

voditeljice: Maja Čubranić i Sandra Tardelli

18. MORE UMJETNOSTI

 

voditeljice: Anda Lukovnjak i Ira Mardešić

Istražite s nama koji su europski i hrvatski umjetnici slikali more te analizirajte i usporedite njihova djela. Prema poznatim i slavnim predlošcima kreirajte vlastite prikaze plodova mora. Dizajnirajući vizualije pomozite napretku hrvatskoga turizma!

19. ŽIVOT JE MORE

 

voditeljice: Ida Dvoršćak i Sunčana Đaković

Zaplovite s Vergilijevim Enejom u svijet rimske mitologije. Zabavite se uz osmišljavanje i postavljanje kratke predstave o Enejinim pustolovinama u kazalištu sjena.

10. NAVIGACIJA ZAGREBOM

voditeljice: Bojana Miletić Marković, Jasminka Popović i Tamara Rabuzin

Što nam more prestavlja? Koje osjećaje izaziva u nama? Koja je simbolika mora?

Kako se naše poimanje mora reflektira u jeziku?

Odgovore na ta pitanja potražit ćemo u popularnim pjesmama na hrvatskome i engleskome jeziku. Ukratko: lingvistička istraživanja i filozofske rasprave začinjene dobrom glazbom.

Naučite osnove orijentacije na moru i istražite s nama kako primijeniti različite metode određivanja položaja. Iskušajte stečeno znanje i pokušajte naći sve zadane lokacije u centru Zagreba.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now